«

»

máj 16

Gránátalmából bor?

gránát17A gránátalma történelme eléggé érdekes, hiszen az idők kezdete óta úgy tekintettek erre a gyümölcsre, mint a termékenység, a remény és a bőség szimbólumára sok magja miatt. Egészségügyi előnyei is legendásak, mivel alapvetően háromszor annyi antioxidánst tartalmaz a gyümölcs maga, mint a zöld tea vagy a vörösbor. A gránátalmából éppen ezért megéri bort is készíteni, éppen azért, mert ezek az értékes anyagok megőrződnek akkor is, ha borként és nem gyümölcsléként fogyasztjuk.

A gránátalma bor a kereskedelemben még nem igazán elérhető, ugyanakkor kisebb mennyiségben mi magunk is kísérletezhetünk az elkészítésével.

Itt vannak a gránátalma bprhoz szükséges hozzávalókról, amelyek 4 liter bor elkészítéséhet elegendőek.

– Hat kiló gránátalma

– 500g mazsola vagy 500 ml vörös szőlő koncentrátum

– 1 kg kristálycukor

– 10g almasav

– 5g pektin enzim

– 10 g élesztő tápanyag-foszfát vagy diamonium

– 2-3g metabiszulfitot

– 1 csomag borélesztő

Elkészítése

A gránátalmát ki kell magozni és alaőposan le kell tisztítani róla a bőrt és a héjat, máskülönben a bor maga keserű lesz. Ezt követően szét kell zúzni a gránátalmát, felönteni három liter vízzel és belerakni az összes többi hozzávalót, az élesztőt kivéve. Keverjük el jól, hogy a cukor feloldódjon, majd várjunk néhány napot, hogy leülepedjen. Állítsuk be a szükséges cukrot és savat, ha szükséges, majd adjuk hozzá az élesztőt. 5-6 naponta keverjük át, amíg a fajsúlya 1050 lesz. Szűrjük le és folytassuk az erjesztést, majd 4 hónap után palackozhatjuk.