«

»

jan 12

Gránátalma a terhesség alatt

gránát52A terhesség egy nagyon izgalmas időszak. Azonban ilyenkor különösen fontos odafigyelni arra, hogy megfelelő és szuperegészséges élelmiszereket válasszunk nemcsak a saját, hanem a születendő gyermekünk egészsége miatt is. A gránátalma gyümölcs egy tápláló választás, amely több olyan tápanyagot is tartalmaz, ami fontos nekünk a terhesség során. A gránátalma gyümölcsének fogyasztása és a gyümölcslé valósínűleg tlejesen biztonságos a terhesség alatt, de a gránátalma kivonatokat érdemes elkerülni, mert ennek biztonságossága nem egyértelmű. A legjobb tehát, ha elkerüljük a gránátalma kivonatokat a terhesség alatt vagy ha beszélünk erről az orvosunkkal.

Az agy védelme

Egy egereken végzett tanulmány megállapította, hogy a gránátalma leve védelmet nyújthat a csecsemő agya számára is, miközben az az anyaméhben fejlődik. DJ Loren és társai a Pediatric Research folyóiratban 2005 júniusában egy tanulmányt tettek közzé, amelyben kijelentették, hogy a gránátalma levének hatására a vemhes egerekben csökkent az agyi szövetek sérülése az olyan esetekben, amikor az utódok egy oxigénszegény környezetben fejlődtek. A gránátalma levet és vizet három különféle dózisban adták az egereknek és ahol a legnagyobb volt a gránátalma koncentrációja, abban a csoportban volt a legkisebb az agykárosodás a születendő utódoknál. Nem ismert, hogy ugyanazt az eredményt tudják-e produkálni az emberi csecsemőknél.

Figyelmeztetések

A MedlinePlus szerint a nők egy része, akik rendszeresen használják a gránátalmát, nagyobb valószínűséggel vetélnek el. Egy 2010-ben publikált tanulmányban a Reproductory Institute megállapította, hogy a gránátalma kivonat serkenti a méhösszehúzódásokat a patkányokban. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy a gránátalma kivonatokat elkerüljük a terhesség alatt. Az University of Maryland Orvosi Központja szerint a gránátalma kivonatok tartalmazhatják a gyümölcs héját is, aminek a méhösszehúzó hatást tulajdonítják. A gyümölcsöt fogyasztva vagy a gránátalma levét, nem ugyanazt a hatást várhatjuk el: a gyümölcs és a gyümölcslé a terhesség során teljesen biztonságos, állítja a MedlinePlus.