«

»

aug 10

A gránátalma hatása az agyra

fresh_feeling__by_sm_photographyIsmerve az egyes gyümölcsök egészségre gyakorolt hatásait, nagyon sokat érdemes rendszeresen fogyasztani és beilleszteni a diétánkba. Az antioxidánsok, melyek megtalálhatóak a gránátalma levében, többek között segítenek fenntartani az áltlaános jó közérzetet. Számos tanulmány utal arra, hogy a gránátalma tápanyagösszetétele segít megvédeni az agyi károk kialakulását is. Tudva, hogy a gránátalma hasznos lehet a különféle agyi működések fellendítéséhez, így érdemes a diétánk állandó összetevőjeként használni.

Antioxidánsok és az agyműködés

A Franklin Intézet szerint a gránátalma antioxidánsainak fontos szerepe van az agyban az oxigénegyensúly fenntartásának is, mivel megakadályozzák a káros sabad gyök aktivitást az agyi erekben. Az antioxidánsok ezenfelül közvetetten is segítenek fenntartani az agyműödést azáltal, hogy védik a szívet is a szabad gyököktől. Az idős egyéneknél, akiknél jobb a szív- és érrendszer működése, általában jobbak  kognitív funkciók és a memória is, mivel az agy nagyban támaszkodik a kardiovaszkuláris rendszerre a normális működéshez.

Az Alzheimer-kór elleni védelem

Richard Hartman neurológus és kollégái közzétettel egy cikket a Neurobiology of Disease folyóiratban, amely arról számolt be, hogy a gránátalma leve csökkentheti az Alzhemer-kór kialakulásának kockázatát. Hartman és munkatársai egereket tápláltak gránátalma levével, olynokat, aiknél a megfigyelt tünetek nagyban utánozták az Alzheimer-kór jellemző szimptómáit. Az egerek, akik gránátalma levet fogyasztottak, megtanulták, hogy miként kell a vízlabirintusban gyorsabban navigálni, míg a cukros levet kapott kontroll csoport erre kevésbé volt képes. Hartman és munkatársai az egerekben a jobb tanulási képességeket a gránátalma levében található antioxidánsoknak tulajdonítják.