«

»

Júl 10

A gránátalma és a változókor

gránát25A gránátalmáról már több tanulmány kimutatta, hogy vírusellenes, antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, informál minket az University of Maryland Orvosi Központ. A gránátalma leve ezenfelül még számos más előnyt is rejteget magában, többek között segíthet a nők számára átvészelni a menopauza mellékhatásait. Tekintettel a lehetésges kölcsönhatásokra, amit a gránátalma és bizonyos gyógyszerek okozhatnak, a legjobb, ha konzultálunk egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt rendszeresen fogyasztanánk a gránátalmát.

Egészséges szív

Miután a nők keresztülmentek a menopauzán, a szívbetegségek kockázata is növekszik. A kockázat pedig még inkább fokozódik, ha a nőnél olyan állapotok állnak fent, mint a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás vagy az elhízás. Dr. Thomas Behrenbeck kardiológus szerint a gránátalma olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyenek komoly szívbarát előnyei vannak. Az antioxidánsok védik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól, ezenfelül segítenek csökkenteni a rossz koleszterin szintjét, így közvetetten védik a szív egészségét is.

Hízás

A súlygyarapodás is gyakori mellékhatása a menopauzának, bár ennek nem kell elkerülhetetlennek lennie. A Mayo Clinic honlapján az szerepel, hogy a hormonszintek változása a menopauza idején növeli a súlygyarapodás esélyét, különösen a hasi területen. Az életmód és a táplálkozási tényezők, a testmozgás hiánya és az egészségtelen táplálkozás még inkább megnöveli ennek kockázatát. A Journal of Ethnopharmacology tanulmánya szerint a gránátalma kivonat csökkenti a zsír felhalmozódásának mértékét, tehát segíthet a menopauza során gátolni a súlygyarapodást.