«

»

nov 27

A gránátalma és a megnagyobbodott prosztata

gránátalma_gerezdA megnagyobbodott prosztata és a prosztatarák kiváltó okai még ismeretlenek, de az bizonyos, hogy ezek a betegségek szoros kapcsolatban állnak az életkorral, a nemi hormonok változásával és a DNS-károsodással is. Mindkét betegség hasonló tüneteket okozhat, többek között vizelési nehézséget, gyenge sugarú vizelést, gyakori vizelési ingert produkálnak. Időnként vér is megjelenhet a vizeletben, gyakori húgyúti fertőzések léphetnek fel és a prosztatarák a későbbi szakaszokban okozhat kismedencei vagy csípő fájdalmakat is.

Gránátalma

A gránátalma vagy más néven a kínai alma egy Iránban őshonos fa gyümölcse, amit a világon már igen sok helyen termesztenek. A gránátalmában több száz mag található, mindegyik körül egy vékony réteg cellulóz található, az úgynevezett aril. Ebből az arilból származik a gránátalma lé, ami rózsaszín vagy vörös és sok olyan természetes vegyületet tartalmaz, mint a polifenolok, az antocianinok, az ellágsav, amik biológiai aktivitása igen magas.

Intézkedések

A gránátalma gátolja egy olyan enzim termelődését, ami ösztrogént termel, így lehetséges kiváltó oka lehet a megnagyobbodott prosztatának az idősebb férfiak esetében. A gránátalma vegyületei erős antioxidánsként működnek, így képesek semlegesíteni a szabad gyököket, amik károsíthatják a sejtmembránokat és a DNS, csökkentve a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Az University of Maryland Orvosi Központ összefoglalja azon  laboratóriumi vizsgálatokat, amik igazolják, hogy a gránátalma leve gátolja a rákos sejtek növekedését és sok esetben képes elpusztítani azokat.