«

»

nov 20

A gránátalma csodálatos előnyei 1.

gránát23Ősidők óta a gránátalmára úgy tekintenek, mint az orvostudomány, a gyógyítás és a hosszú éet egyik “alapanyagára”, hiszen minden része képes valamilyen előnyt kifejteni az emberi szervezetre. A gránátalma héját vízben fel lehet forralni és mint egy elixírt fogyasztani, ami gyógyítja a szájüregi gyulladásokat, a könnyű gyomorpanaszokat, illetve a hasmenést is. A gránátalma leve, illetve maga az aril (a mag és az őt körülvevő gyümölcshús) gyakorlatilag minden szervrendszert képes gyógyítani. A vérvörös színe az ember vérére emlékeztet, annak “élet-anyagára”, így nem véletlen, hogy már az ókorban is a gránátalmáról úgy gondolták, hogy ez egy olyan gyümölcs, ami képes meghosszabbítani az életet. A babiloni katonák például a csaták előtt gránátalmát fogyasztottak, hogy sérthetetlenné válhassanak. De milyen egészségügyi előnyei vannak a gránátalmának?

A modern tudomány hosszú utat járt be, mire újra felfedezte a gránátalma előnyeit. 1999-ben például publikáltak egy olyan tanulmányt, amelyben kimutatták, hogy a gránátalma leve képes felszívni a szabad gyököket és megakadályozza az oxidációjukat. Ez rendkívül fontos az egészség fenntartásában, illetve a betegségek megelőésében. Ezt a tanulmányt a következő években még egy további sor eredmény követte, amelyek egységesen megerősítették, hogy a gránátalma az egyik leghatásosabb keverékét tartalmazza az antioxidáns vegyületeknek.